Готуємося  до серйоЗно

                  креативНо

            грунтовно

НМТ 2023 

Український центр оцінювання якості освіти задля ознайомлення вступників із завданнями, що будуть у цьогорічному НМТ, розмістить тренувальні матеріали з усіх навчальних предметів.

Пропонуємо ознайомитися із завданнями з української мови.

Зауважте, що тест розміщено в спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. Інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їхнього виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту. 

Виконати блок із 30 завдань демонстраційного варіанта «Українська мова» вступники можуть протягом 60 хвилин. Як під час проходження демонстраційного тесту, так і під час реального тестування, можна вибирати послідовність виконання завдань, змінювати варіант відповіді тощо. Після завершення роботи, учасники НМТ одержать результати тестування. 

Детальну інформацію щодо особливостей проведення НТМ і технічних питань читайте на сайті УЦОЯО

Нагадаємо, в Україні презентували новий напрям проєкту «DECIDE», спрямований на допомогу дітям, – «Стаємо сильнішими разом!».

 

Демонстраційний варіант НМТ 2023 з української мови розміщено на сайті УЦОЯО в спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

📍Інтерфейс відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, але за структурою, типами завдань, тривалістю їхнього виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту.

Тест та відповіді можна завантажити тут:

https://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2023/02/NMT-2023_Ukrayinska-mova_demo.pdf

Або пройти онлайн тут⬇️

https://lm.facebook.com/l.php...

 








 

































































































Усе про мультипредметний тест.

https://nus.org.ua/questions/use-pro-multypredmetnyj-test-poyasnyuye-zastupnytsya-dyrektora-utsoyao/



Вступникам - 2022

 

 


 Ще раз про МОТИВАЦІЙНИЙ ЛИСТ для вступників

 

 

Що таке мотиваційний лист і навіщо він потрібен?

 

       Мотиваційний лист – це документ, що складається і подається вступником до закладу вищої освіти, у якому пояснюються причини, через які вступник вважає себе найкращим кандидатом для вступу на відповідну навчальну програму. Підготовка такого листа вимагає детального дослідження вступником загального академічного середовища університету та різних освітніх програм.

 

Такий лист має подвійну цінність. З одного боку, він дещо збільшує конкурсний бал, і це може бути важливим аргументом при вступі. За однакових балів ЗНО заклади освіти зможуть надати перевагу найбільш вмотивованим абітурієнтам. З іншого боку, пишучи мотиваційний лист, вступник отримує додаткову можливість обміркувати та аргументувати своє рішення, утвердитись у своєму переконанні вступити на відповідну освітню програму або змінити свою думку. Практика подання мотиваційних листів при вступі є новою для України, тож виникає питання про те, як саме повинні писатись мотиваційні листи, якою має бути їхня структура та зміст.

 

Як написати хороший мотиваційний лист для вступу до університету

 

1. Пізнайте себе. Для написання хорошого мотиваційного листа потрібно добре обміркувати та зрозуміти для самого себе, чому ви зацікавлені в цьому конкретному  університеті. Запишіть щонайменше п’ять унікальних рис, здібностей чи властивостей, завдяки яким ви виділяєтесь серед усіх інших. Оберіть лише ті, які ви збираєтесь використати у своєму листі, щоб довести приймальній комісії, що ви є цінним кандидатом.

2. Дослідіть предмет. Оберіть університет, освітню програму та курс, для вступу на які ви претендуєте. Дослідіть їх якомога глибше. Дізнайтеся деталі, такі як місія, бачення та девіз університету (факультету) або навіть результати навчання, яких ви повинні досягнути для отримання освітнього ступеня. Ви пройдете довгий шлях до того, коли почнете складати мотиваційний лист. Чим конкретнішими і більш орієнтованими на деталі ви будете у своєму листі, тим краще

3. Зробіть перший проект. Це важлива частина процесу оформлення вашого листа. У деяких випадках потрібно приблизно 3-4 чернетки, щоб написати мотиваційний лист. У кожному проекті слід почати із запису основних ідей та роботи над окремими розділами.

4. Перечитайте лист і перевірте, що ви відповіли на усі важливі запитання. Хто ви та для чого звертаєтесь? Як ви дізналися про університет / освітню програму / курс? Чому ви хочете навчатися в університеті / освітній програмі / на курсі? Що робить вас найкращим кандидатом, якого можна прийняти? Підсумуйте, яка саме кваліфікація, життєвий досвід, досвід роботи та особисті якості підготували вас до навчання в університеті / на освітній програмі ступеня / курсі.

5. Завершіть лист. Переконайтеся, що ваш лист поміщається на одну сторінку, написаний правильним шрифтом і ви перевірили правопис та граматику. Дайте його прочитати декільком людям для ознайомлення й коментарів. Це справді допомагає.

Мотиваційний лист – це ваш шанс представити себе як вмотивовану, яскраву та дуже здібну особистість, готову вступити до університету. Зробіть свій лист яскравим особистим описом вашого унікального «я», щоб показати, хто ви є і чому ви хочете, щоб вас прийняли.

 

Які вимоги ставляться до мотиваційних листів?

Якою має бути структура мотиваційного листа?

 

      Структура мотиваційного листа повинна містити «шапку», звертання, вступ, основну та заключну частини.

«Шапка» - частина листа, де містяться відомості про адресата (назва закладу вищої освіти, прізвище та ініціали особи, якій адресується лист) та адресанта (прізвище, ім’я, по-батькові, адреса для кореспонденції та електронна адреса, номер телефону) – яка розташовується у правому верхньому куті листа.

Шанобливе звертання є важливою складовою мотиваційного листа. Воно надає листу офіційного характеру та привертає увагу адресата (наприклад: «Шановний Василю Михайловичу!»). Звертання зазвичай виділяється напівжирним шрифтом та/або курсивом і вирівнюється по центру.

Через один рядок після звертання розміщується вступ, який є першим абзацом листа. У цьому абзаці викладається його мета і причина написання (наприклад: «Звертаюся до Вас у зв’язку з…»). У цій частині варто коротко пояснити, чому вступник обрав саме цей університет і як, на його думку, навчання в університеті сприятиме його професійному розвитку і зростанню.

В основній частині описуються факти, які зможуть позитивно вплинути на вирішення питання про зарахування на навчання. Дивлячись на академічні та соціальні здобутки, навички й здібності вступника, приймальна комісія може схилитись до думки, що він будете успішним студентом.

Ця частина починається з другого абзацу мотиваційного листа та може складатися з двох-трьох абзаців. Як логічне продовження вступної частини листа, її можна розпочати з характеристики професійних цілей вступника, описати, що саме його цікавить в обраній ним освітній програмі та професії, ким він себе бачить після завершення навчання тощо. Така інформація свідчить про те, що він усвідомлює, яку освітню програму обирає, яку професію хоче здобути, і що навчання допоможе йому стати хорошим фахівцем в обраній ним сфері. Саме у цьому абзаці вступник доводить, що він є вмотивованою особою із добре визначеною метою.

У наступному абзаці вступнику потрібно описати:

·         свої здобутки, що будуть корисними для навчання за фахом (успіхи у навчанні, участь у проектах і майстер-класах, володіння іноземними мовами та інше);

·         здобуті знання та навички, які допоможуть при навчанні на обраній спеціальності;

·         хороші академічні результати з певних предметів, які пов’язані з освітньою програмою та ін.

Важливою складовою мотиваційного листа може бути інформація про соціальні навички, необхідні для здобуття окремих професій та подальшої успішної роботи за фахом (наприклад, психологом, педагогом, юристом, менеджером тощо).

Заключна частина має завершуватись маленьким підсумком у два-три речення, які мають підтверджувати готовність вступника навчатися і вказують на його впевненість у правильному виборі освітньої програми.

У мотиваційному листі повинні бути:

 

·         аналіз особистих якостей (за цим будуть судити, як саме ви оцінюєте себе, а отже, оточуючих)

·         щирість (фальш відчувається відразу, майте на увазі)

·         опис підготовки та мотивація (досвід роботи, досягнення, навички, конкретні вказівки, чому ви обрали саме цю спеціальність, як плануєте розвиватися і вдосконалюватися в цій сфері)

·         наявність цілей і обгрунтованість обраної програми (важливо вказати, чого саме ви хочете досягти, навчаючись на даній спеціальності і як процес навчання допоможе вам у досягненні ваших цілей)

·         логіка побудови тексту. Вміння добре писати, правильно формулювати думки також важливо для вступу до вузу

Як правильно організувати текст?

Найцікавіші факти подавайте на початку листа. Хто може дати гарантії, що лист буде дочитаний до кінця?

1.     Факти намагайтеся логічно викладати таким чином, щоб читач міг бачити ваш розвиток як в особистісному, так і в професійному плані.

2.     Розділяйте текст на абзаци. Використовуйте слова-зв'язки для переходу від одного абзацу до іншого. Зробіть так, щоб кожен абзац вашого листа був міні-історією з зав'язкою, кульмінацією і логічної розв'язкою.

3.     Вступ – саме та частина листа, яка повинна змусити читача прочитати вашу писанину до кінця. Зробіть його цікавим: використовуйте цитати, опис події з життя, незвичайний факт.

4.     Висновок – не менш важлива частина листа. Висновок повинен залишити позитивне враження від прочитаного. На закінчення не потрібно резюмувати кожен параграф, але можна розглянути запропоновані в листі проблеми під іншим кутом, зв'язати їх з більш глобальними проблемами або повніше описати ваші цілі і мотивацію.

5.     Редагуйте лист в кілька етапів. Спочатку просто напишіть текст, через день-два варто прочитати його, пізніше – докладно вичитати на наявність граматичних і орфографічних помилок.

 

 Вступникам - 2022

 


 

https://test-center.od.ua/zno/gotuyemosya-do-zno/      сторінка "Учаснику ЗНО", зайшовши на яку, можна знайти потрібну інформацію.

          У  межах втупної компанії 2022 року передбачено проведення національного мультимедійного тестування (НМТ), яке проводитимуть у комп'ютерному форматі. Це випробування міститиме три блоки завдань:

* з української мови;

* з математики;

*  історії України.

Яким буде зміст завдань блоку НМТ з української мови? 

   Зміст завдань блоку НМТ з української мови буде відповідати  чинній програмі ЗНО з української мовиЗверніть увагу, що у відповідній програмі вас має цікавити лише та частина, що стосується української мови. Ця частина охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено в шкільному курсі української мови, а саме теми: 

·                     «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;

·                     «Лексикологія. Фразеологія»;

·                     «Будова слова. Словотвір»;

·                     «Морфологія»;

·                     «Синтаксис»;

·                     «Стилістика»;

·                     «Розвиток мовлення».

Питома вага до того чи того розділу мовознавства в змісті блоку НМТ з української мови загалом відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО з української мови. Щоправда, розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено дещо менше уваги з огляду на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, унеможливлює використання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей.

Яка структура блоку НМТ з української мови?

Усього в блоці НМТ з української мови буде 20 завдань, з-поміж яких: 

·                     15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів;

·                     5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»). 

Зверніть увагу, що в блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей, як не буде й завдань з української літератури. 

Як будуть оцінювати завдання блоку НМТ з української мови?

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності. Отже, за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від  0 до 35 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено в шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал. 

Типи завдань сертифікаційної роботи та схеми нарахування балів за виконання завдань

Форма / опис завдання

Схема нарахування балів

Завдання з вибором однієї правильної відповіді. Завдання має основу та чотири або п’ять варіантів відповідей, з яких лише один правильний. Завдання вважають виконаним, якщо учасник/ця вибрав/ла й позначив/ла  одну відповідь.

або бал:

бал, якщо вказано правильну відповідь; 

балів, якщо вказано неправильну відповідь, або вказано більше однієї відповіді, або відповіді на завдання не надано.

 

Завдання на встановлення відповідності («логічні пари») 

Завдання має основу та два стовпчики інформації, позначені цифрами (ліворуч) і буквами (праворуч). Виконання завдання передбачає встановлення відповідності (утворення «логічних пар») між інформацією, позначеною цифрами та буквами. Завдання вважають виконаним, якщо учасник/ця зробив/ла позначки на перетинах рядків (цифри від 1 до 4) і колонок (букви від А до Д) 

0, 1, 2, 3 або 4 бали:

1 бал – за кожну правильно встановлену відповідність («логічну пару»); 

0 балів – за будь-яку «логічну пару», якщо зроблено більше однієї позначки в рядку та/або колонці;

 балів – за завдання, якщо не вказано жодної правильної відповідності («логічної пари») або відповіді на завдання не надано.

Як підготуватися до виконання завдань блоку НМТ з української мови? 

Передусім, безперечно, варто продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідуючи онлайн або офлайн уроки, які проводять ваші вчителі, або уроки Всеукраїнської школи онлайн. А для самостійного тренування доречно використовувати: 

·                     тести минулих років, розміщені в розділі «Підготовка. Тести минулих років», де обирайте закладки «Українська мова і література» та «Українська мова»;

·                     відеороз’яснення до завдань ЗНО минулих років: Пробне ЗНО-2020; Пробне ЗНО-2021(відео №2відео №3); Підготовка до ЗНО-2021;

·                     короткі тематичні тести в  онлайн-тестувальнику з української мови на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;

·                     інші ресурси, які допоможуть повторити мовні теми, а також призвичаїтися до роботи в середовищі онлайн-тестувальників.

За цим покликанням ви можете ознайомитися зі складниками НМТ з української мови    

https://testportal.gov.ua/skladnyky-natsionalnogo-multypredmetnogo-testu-ukrayinska-mova/

 З демонстраційним варіантом тесту, за інформацією УЦОЯО, можна буде ознайомитися наприкінці квітня. 

                                               

У Центрі оцінювання якості освіти також радять використовувати:

·         тести минулих років з розділу "Підготовка. Тести минулих років" – там потрібно обрати закладки "Українська мова і література" та "Українська мова";

·         відеороз’яснення до завдань ЗНО минулих років: Пробне ЗНО-2020; Пробне ЗНО-2021(відео №2відео №3); Підготовка до ЗНО-2021;

·         короткі тематичні тести в онлайн-тестувальнику з української мови на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти тощо.


Нагадуємо, тренажер підготовки до ЗНО від «Всеосвіти» – безкоштовний в період воєнного часу. 


За попередніми даними, майбутні вступники складатимуть мультимедійний тест в липні.

 

 Мотиваційний   лист

                                      Орієнтовні рекомендації

Мотиваційний лист – це  коротке есе про мотивацію, спрямованість і бажання досягнути  результату під час  навчання.

Формат  тексту – невеликий  (приблизно) сторінка 4А.

Характерні ознаки: беземоційність та правдивість.

Складові частини Мотиваційного листа:

- Вступ. Зацікавити представників ВНЗ вашою особистістю,  розповідаючи про те, що вас розвивало, які події й обставини впливали на життя, і чому плануєте обрати  професію (вказати), спеціалістів з якої готує їхній  навчальний заклад.

МЛ має чітко відображати  ваше прагнення до вступу  саме в  цей навчальний заклад (див. інфо про свій вибір, що у ньому є для навчання). Також у текст  листа можна додати  матеріал і про пріоритети навчання обраного закладу, його конкретну місію,  стратегію й основні напрямки діяльності.  Для аргументації власної думки додайте історію успіху когось із випускників (МОЖЛИВО ЦЕ БУДУТЬ  ВАШІ РІДНІ, ЗНАЙОМІ, які там навчалися).

Загалом у вступі  маєте говорити: чому обираєте саме цю професію і  саме цей заклад.

Основна частина. Розрекламувати себе, розказати про свої досягнення (наука, навчання, хобі  і спорт, про те, що ви є цікавою і творчою особистістю з активною життєвою позицією).

             Висновок.  Чому саме ви можете стати здобувачами освіти цього вишу, чому саме вас мають обрати, чому саме ви  нині заслуговуєте  на навчання на бюджетній основі чи контрактній.

Під час написання Мотиваційного листа зважайте на його формат й грамотне оформлення. Врахуйте стилістичні особливості й важливі аспекти розвитку мовлення.

Уникайте емоційних висловлювань; якихось жартів, які вам здаватимуться доречними, але  разом з тим вони можуть бути недоречними для членів комісії, яка перевірятиме вашу роботу.  

 

 


Ця сторінка блогу адресована всім, хто має намір складати ЗНО, адже тестування з української мови і літератури є обов’язковим. Розумію Вашу стурбованість щодо серйозного життєвого випробування та прагну вам допомогти у підготовці до складання ЗНО. Ваша підготовка має полягати в сумлінному , цілеспрямованому й чітко зорганізованому повторенні всього матеріалу, винесеного на ЗНО. 

              



Що таке ЗНО і з чим його «їдять»?


                                                           Вибір професії: креатив зашкалює!

До чого це?

А до того, що вибираючи професію, добре подумай, до чого в тебе «душа лежить». Не варто керуватись бажанням батьків або вчителів. Не варто довго задумуватись чи схилятись до модних і популярних професій.

Маленький тест: заплющ очі і уяви себе через 10 років. Уяви свій дім, свою роботу… ХТО ти там?

Кажуть, найкраща робота – це хобі/улюблене заняття, за яке ти отримуєш гроші. От і подумай, що тобі найбільше всього подобається робити? Що найкраще виходить? А, може, варто пов’язати це з майбутньою професією або зробити нею? Тоді в тебе буде більше шансів придумати щось своє, з легкістю і без страху проявляти креативність на роботі та в житті, бо без неї зараз не обходиться жодна професія. Навіть на тестах, на ЗНО в тому числі, творчість теж треба.

                                     МАЙБУТНЄ ВЖЕ ПОРУЧ!



ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ЗНО Зовнішнє незалежне оцінювання (далі – ЗНО) – це оцінювання результатів навчання, здобутих особою на певному рівні освіти, що проводиться спеціально уповноваженою державою установою (організацією).

МЕТА ЗНО Зовнішнє незалежне оцінювання проводиться з метою забезпечення права осіб на рівний доступ до вищої освіти та оцінювання відповідності результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, державним вимогам.

ФІНАНСУВАННЯ ЗНО.  Зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання здійснюється за кошти державного бюджету та за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством






 


І




ІІ


Інформація про ЗНО-2022

https://dneprtest.dp.ua/cms/index.php/component/content/article?id=881

https://dneprtest.dp.ua/cms/index.php/component/content/article?id=650

 https://docs.google.com/presentation/d/1DMOY1mzKjMVTyZW4_NidYK1_-vPuZ1Sa/edit?usp=sharing&ouid=115975869272287765035&rtpof=true&sd=true

 https://docs.google.com/presentation/d/1TnkPNTUgMTnQkXHIdYkcbQokW4dLTftJ/edit?usp=sharing&ouid=115975869272287765035&rtpof=true&sd=true

 https://docs.google.com/presentation/d/1UctYGCrNIa9UZjiSYt7AG-RSP1fnn8Iv/edit?usp=sharing&ouid=115975869272287765035&rtpof=true&sd=true

 Для того щоб ви могли впевнено впоратися з тестом у напруженій обстановці зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), почніть готуватись до тестування заздалегідь. А як краще впоратися з цим завданням, вам підкаже цей матеріал.

  Тренуйся. Перед офіційним тестуванням варто виконувати якнайбільше опублікованих тестів - просто заради тренування, наприклад, проходити тести ЗНО онлайн. Не можна навчитись добре виконувати тести, не тренуючись на них самих, підмінюючи цю практику іншими видами контролю й самоконтролю. Ці тренування не тільки знайомлять з типовими конструкціями тестових завдань, а й дають вам інший досвід - самоспостереження й оптимальної саморегуляції під час тестування.

   Поспішай. Тренуйтеся із секундоміром у руках. Порівнюйте час, необхідний для виконання тестів зовнішнього оцінювання. Обмежуйте його. Без подібних обмежень, що змушують працювати в максимально швидкому темпі, без імітації змагальної ситуації, неможливо змоделювати той стрес (напругу), що викликає будь-яке тестування.

   Випробовуй. У тренуваннях застосовуйте правильну тактику, тобто додержуйтесь усіх рекомендацій, як правильно вирішувати окреме завдання чи тест у цілому. Наприклад, не слід двічі перечитувати малозрозумілу інструкцію, а треба відразу ж познайомитися з варіантами відповідей. Тоді зміст відповідей прояснить вам, що ж саме є необхідним в інструкції до даного завдання. Це конкретний приклад тактики, яку треба випробовувати. Її можна освоїти й ефективно застосовувати, тільки активно тренуючись у тестуванні.

   Пропускай. Треба навчатися пропускати важкі чи незрозумілі завдання. Пам'ятайте: у тесті завжди знайдуться такі завдання, з якими ви обов'язково впораєтесь. Просто нерозумно не дібрати балів тільки тому, що ви не добрались до «своїх» завдань, а застрягли на тих, навчальний матеріал яких вам невідомий. Звичайно, така тактика може принести успіх далеко не завжди. Якщо тест побудований за принципом «сходів» і починається з легких запитань, то не варто пропускати всі перші завдання.

   Вгадуй. Якщо ви не впевнені у виборі, але інтуїтивно можете віддати перевагу якійсь відповіді перед іншими, то інтуїції варто довіряти! Така довіра, як правило, призводить до приросту балів.

   Виключай. Багато завдань можна швидше вирішити, якщо не шукати відразу правильну відповідь, а послідовно виключати ті, які явно не підходять. Метод виключення дозволяє концентрувати увагу всього на одній-двох відповідях (а це легше), а не відразу на п'ятьох-сімох (що набагато складніше).

   Скорочуй вибір. Якщо кілька відповідей (1-2) із чотирьох чи п'яти варіантів здаються вам зовсім невідповідними, а інші такими, що підходять з рівною ймовірністю, то в цьому випадку правильніше буде не пропускати це завдання, а намагатись вибрати відповідь з інших просто навмання. Шляхом такої тактики ви отримаєте більше балів. Це - теорія ймовірності. Адже «негативне знання» (про те, яка відповідь точно не підходить) - це теж знання, і нерозумно відмовлятись від його використання.

  Думай тільки про поточне завдання. Коли ви бачите завдання (запитання), забувайте все, що було в попередньому: як правило, завдання в тестах не пов'язані одне з одним, тому знання, які ви застосували в одному (уже вирішеному вами), як правило, не допомагають, а тільки заважають сконцентруватись і правильно вирішити інше завдання. Ця установка дає безцінний психологічний ефект - забудьте про невдачу в минулому завданні (якщо воно виявилось вам «не по зубах»). Думайте тільки про те, що кожне нове завдання - це шанс набрати бали.

  Читай завдання до кінцяПоспіх не повинен призводити до того, що ви будете намагатися зрозуміти умови завдання за «першими словами» й добудовувати кінцівку у власній уяві. Це вірний спосіб зробити прикрі помилки в найлегших запитаннях.

  Не засмучуйся. У будь-якому професійно підготовленому тесті є завдання, з якими ви просто не зможете впоратись. Більше того, усі 100% завдань зможуть виконати лише одиниці! Тому немає ніякого сенсу розхлюпувати емоційну енергію на передчасну досаду. Навіть якщо вам здається, що ви допустили занадто помилок і просто завалили тест, пам'ятайте, що дуже часто таке відчуття є помилковим: при порівнянні ваших результатів з іншими може з'ясуватися, що інші допустили ще більше помилок. У підсумку ви одержите якщо не найвищий тестовий бал, то цілком пристойний. Ця установка особливо знадобиться «круглим відмінникам», які звикли при звичайних методах контролю домагатись максимального результату. Якщо ви хочете стати класним «тестовим бійцем», навчайтесь не тільки наносити удари, а й «тримати» їх (якщо висловлюватись термінами боксу). Треба категорично відмовитись від «комплексу відмінника», який не звик непохитно переносити окремі локальні невдачі.

  Заплануй два кола. Сплануйте середній час на кожне завдання таким чином, щоб за дві третини (максимум три чверті) тестування пройти всі завдання «за першим колом». Тоді ви встигнете набрати максимум балів на легких для вас («своїх») завданнях, а потім зможете подумати й добрати щось на важких, які вам спочатку довелось пропустити.

 

“Я написав вам повний брєд” або Кращі цитати з творів ЗНО за усі роки

 “Слово – не горобець. Вилетить – не спіймаєш”. Особливо це стається написання твору на ЗНО. Тут після висловлення своєї думки можна випадково стати “зіркою”, яку цитує увесь інтернет.

Пропоную добірку з творів абітурієнтів на ЗНО, зібрану протягом останніх років.

 -Україна має друге місце з корупції лише тому, що дала хабара, щоб не опинитися на першому.

-Треба мати мозок на плечах…

-Я бачив один невеликий соціальний тест, у якому брала участь одна жінка і один багатоповерховий дім.

-Навіть якщо у мене буде низький бал по ЗНО, пам’ятайте, що я не роблю помилок, як ваш Янукович: «У Київі вже встановлюють новорічну їлку».

-У творі «Лісова пісня» між Мавкою і Оверком загорілись почуття. Оверко зажигав з Мавкою!

-Як в тебе буде така дурна репутація з крайньої хати, то ти вже не зможеш вирішувати проблеми.

-Але все ж таки тяжка доля сказилась на його поведінці…

-В кожній людині є два вовки: один – це добро, а другий – це зло. І завжди між ними відбувається боротьба, і перемагає той вовк, якого ти підкормлюєш.

-Маруся Чурай сиділа з розбитим серцем і зламаною душею.

…круговоріт добра в природі…

-Я теж допомагаю людям. Допомагаю встати п’яним з асфальту.

-Хто допоможе бездімним кітам?

-Я щасливий, бо я маю кохану дівчину і тому моя хата не скраю.

-На сватанні свого рідного сина до Мелашки вона випендрювалась, як муха на склі.

-Та ж самі люди: мають руки, ноги і комплект органів.

-Моя хата скраю – добре тільки тоді, коли пожежа, бо сусідські хати не загоряться.

-Що потрібно людині для щастя? Дурним – гроші, розумним – сім’ю, кохання єдине на все життя.

-За алкоголь батьків позбавили батьківських прав ще в дитинстві.

-Кожна людина має право обирати власні турботи…

-Колись жила така жінка – Мать Тереза.

-Київське князівство розсварилось на маленькі князівства.

-Мене поважають, а деякі навіть кохають…

-Якщо не хочеш дружити – тобі потрібно в лікарню провіритися.

-Коли німці напали ще на молодий Радянський Союз…

-Дівчина, набираючи воду, поїла солдатів.

-У матері – материнський інстинкт. Існування батьківського наукою не доведено.

-Людина байдужа з трьох причин: їй боляче, вона втомилася, вона дурна.

-Я написав вам повний брєд.

 



ЯК УСПІШНО СКЛАСТИ ЗНО?         15 порад

 

 1. Заздалегідь дізнайся все про ЗНО.






 













                                                                            2. Візьми з собою все, що треба:

 • паспорт (або свідоцтво про народження);

 • сертифікат учасника ЗНО;

• запрошення-перепустку;

• дві-три чорні ручки;

 • маленьку прозору пляшку з питною водою.

















3. Добре відпочинь напередодні.


















4. Приїдь раніше.


5. Дотримуйся інструкцій:

• не розмовляй;

• не тримай при собі і не користуйся мобільним телефоном тощо;

 • жодних паперів;

 • не залишай завчасно пункт тестування.


















6. Заспокойся.

















7. Займи своє місце.
















8. Позначай відповіді чітко, пиши розбірливо.


















9. Уважно читай.






                            































  10. Правильно використовуй час.



 



 




11. Не панікуй.

















12. Використовуй метод виключення.


















13. Залиши час на перевірку.

















14. Не залишай жодного завдання без відповіді.


















15. Захисти свій результат.



















Щиро зичу успіху! Виконання цих порад не звільняє від необхідності оволодіння знаннями з предмету тестування.


З 2021 РОКУ СУТТЄВО ЗМІНИТЬСЯ СИСТЕМА СКЛАДАННЯ ЗНО

З 2021 року суттєво зміниться система складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для випускників шкіл – стане більше обов’язкових предметів, а тестування з української мови та математики матимуть 2 рівні складності. Про це зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сьогодні, 26 квітня 2019 року, під час години запитань до Уряду в Верховній Раді України, передає прес-служба МОН.

«Ми запроваджуємо з 2021 року дворівневий іспит з української мови: це буде базовий рівень – українська мова як державна – і поглиблене вивчення – українська мова і література. Також з 2021-го ми плануємо запровадити обов’язкове ЗНО з математики. Воно також буде дворівневе, тобто буде легший і складніший рівень, залежно від потреб вступника», – пояснила Лілія Гриневич.

Вона додала, що математика відіграє особливе значення у когнітивному розвитку дітей, тому її вивчення є надзвичайно важливим.

«Базові навички з математики необхідні кожній людині – вона розвиває логічне та абстрактне мислення. А це навички, які потрібні усім людям, і дедалі більше країн роблять зовнішній іспит з математики обов'язковим для всіх дітей після завершення школи», – відзначила Міністр.

Третім обов’язковим предметом буде історія України або англійська мова на вибір.

«Тобто ми зараз серйозно готуємося до посилення з 2021 року як вивчення математики, так і англійської мови. Ці предмети є надзвичайно важливими для людини, яка хоче бути конкурентною в сучасному світі», – зауважила Лілія Гриневич.

Таким чином, 2021 року випускники шкіл обов‘язково складатимуть ЗНО з:

Української  мови – 1 рівень, або з Української мови і літератури – 2 рівень.

Математики – 1 або 2 рівень на вибір.

Історію України або англійську на вибір.

Також вони зможуть за бажання складати додаткові предмети за вибором.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу